Guar Gum nedir?

Guar Gum nedir?

Guar Gum Guar Gum, siyam baklasının tohumlarından elde edilen bir kıvam arttırıcıdır. Kirli beyaz renkte tuz şeklinde bulunur. İnsan

Başlıklar

Guar Gum

Guar Gum, siyam baklasının tohumlarından elde edilen bir kıvam arttırıcıdır.

Kirli beyaz renkte tuz şeklinde bulunur. İnsan ve hayvan için besin kaynağı olarak ta kullanılmaktadır.

Suda dağıtıldığında hidratlaşan guar gam, katıldığı ürünün viskozitesini hızla artırmakta, ısıtmadan 10-15 dakika içinde son viskozite değerinin yaklaşık yarısına ulaşmaktadır.

Nötral yapıda olan guar gam; diğer gıda bileşenleriyle uyumlu olup, nişasta, selüloz, agar, K-karegenan ve ksantan gumla etkileşime girmektedir. Guar gam, gıda endüstrisinde başlıca süt, fırıncılık ürünleri ve sosların üretiminde kullanılmaktadır.

Guar; Hindistan ve Pakistan’da çok eski zamanlardan beri tarımı yapılan bir bitkidir. Yıllık bitkiler sınıfına giren guar, temmuz ayı sonlarında ekilir ve kasım ayında hasadı yapılır.

5-8 cm uzunluğundaki tahum zarfı; endüstriyel olarak Guar Gum’ın ekstraksiyonuna ek olarak, Hindistan’da yeşil haliyle sebze olarak tüketilmekte ve ayrıca hayvan yemi olarak da kullanılmaktadır.

Guar Gum, guar bitkisinin ”Cyamopsis Tetragonalobus” tohumlarında elde edilir. Guar, temmuz ayında ilk yağmurlardan sonra ekilir ve ekim ayı sonlarında hasadı gerçekleştirilir. Hasadı yapılan tohumlar güneşte kurutulmakta, kabuklardan ayrılarak endüstriyel üretime hazır hale getirilmektedir.

Guar Gum üretimi

Guar Gum, endüstriyel olarak guar tohumlarından ekstrakte edilir. Üretim süresince mekanik işlemler; kavurma, kabuk ayırma, kalburdan geçirme ve cilalama uygulanır. Tohum kırılır ve germ kısmı endespermden ayrılır. İki yarım endosperm, kabukaltı guar parçacıkları olarak tanımlanır. Rafine guar parçacıkları, lifli yapıya sahip dış kabuk kısmı endospermden cilalama yolu ile ayrıldıktan sonra, ortaya çıkar.

Proteince zengin olan kabuk ve germ hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Rafine edilmiş guar, istenen son ürünün yapısına bağlı olarak ince toz forma dönüştürülür. Gıda, yem ve ilaç sanayinde kullanılmak amacıyla farklı viskozitede, hidrasyon kapasitesinde ve farklı tanecik boyutlarında, yüksek saflıkta guar gum üretilmektedir.

Guar gum’ın, endüstriyel olarak farklı kullanım alanlarına hitap etmesini sağlayan modifiye edilmiş türevleri; hidrolize, hidroksialkil, karboksialkil, okside, sülfatlandırılmış, boratlandırılmış, katyonik kombinasyonları şeklinde bulunmaktadır.

Kullanım amaçları

• Eritme peynirlerinde sinerisisi minimize etmekte,
• Fırıncılık ürünlerinde yoğurma toleransı ve su tutma özelliği ile raf ömrünü arttırmakta,
• Dondurulmuş gıda ve dolgu sıvılarında sinerisisi engellemekte,
• Parsa yüzey kaplamalarının sürülebilirliğini kontrol etmekte,
• İşlenmiş gıdalarda stabilizatör görevi görmekte,
• Et ürünlerinde koruyucu ve lubrike edici ajan olarak kullanılmakta, bu ürünlerde dahadüşük depolama kayıplarına yol açmakta,
• Konserve ürünlerinin dolumlarında kolaylıklar sağlamakta·
• Hazır gıda ve pudinglerde toppinglerin yapışması için jelleşme ajanı görevi görmekte,
• İçeceklerde ağızda iyi bir his vermekte ve ürün viskozitesini stabil kılmakta,
• Sos, turşu ve çorbalarda su-yağ fazını kontrol etmekte ve kristalizasyonu önlemekte,
• Kıvam oluşturucu görevi görerek bu ürünlerin stabilitesini ve görünümünü geliştirmekte,
• Ekmek yapımında hamura düşük miktarlarda katılarak verimi arttırmakta, tekstürügeliştirmekte ve raf ömrünü arttırmakta,
• Dondurma, peynir, şerbet ve sıvı süt ürünlerinde mükemmel bir tutucu ve stabilizatör görevi görmektedir.
• Şekerleme ve fırıncılık ürünlerinde nem alıkoyucu ajan ve hamur kondisyoneri olarakürünlerin tekstürü, renk tekdüzeliğini muhafaza etmekte ve sahip olduğu su tutma özellikleriyle sinerisisi önlemekte kullanılmaktadır.

Firmamız hakkında bilgi almak için buraya tıklayınız.

Instagram sayfamızı takip etmek için buraya tıklayınız.