Nasıl Tüketilir ve Faydaları Nelerdir?
Zencefilin akrabası olan zerdeçal, bazı bölgelerde Hint safranı olarak da bilinir. Antioksidan özelliği de bulunan bu Asya kökenli bitkinin kahverengi kabuğunun altında koyu turuncu etli kısmı bulunur. Taze zerdeçalı salatalara ince dilimleyebilirsiniz. Dilerseniz zerdeçalla pilavlara doğal renk katabilir, et yemeklerinde hem eti marine edebilir hem de baharat olarak kullanabilirsiniz.
Hindistan, Çin, Pakistan ve Bangladeş gibi Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişen zerdeçal, zencefil ailesinin bir üyesidir. Hint safranı olarak da bilinen zerdeçalın kahverengi kabuğunun altında koyu turuncu renkte, aromalı, etli bir kısım vardır. Yemeklerde baharat olarak kullanılan taze zerdeçal, C ve B6 vitaminlerinin yanı sıra lif, demir, manganez, potasyum, magnezyum ve fosfor açısından zengindir. Antioksidan özelliğiyle bilinen zerdeçalı, yemeklerde, sağlık kürlerinde kullanabilirsiniz.
Zerdeçalın faydaları
Antioksidan etkisi bulunan zerdeçal, gaz ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan zerdeçal, boğazı rahatlatmaktadır ve öksürüğe iyi gelmektedir. Zerdeçalın lifli yapısı ve metabolizma hızlandırıcı etkisi, kilo kontrolü sağlamada etkilidir. Hazmı kolaylaştıran zerdeçal, midedeki şişkinliği azaltmada etkilidir.
Zerdeçal’ın etken maddesi olan curcumin hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Yapılan bir araştırmaya göre; zerdeçalın içinde bulunan bir alaşımın beynin iyileşme sürecinin bir parçası olduğu düşünülen sinir hücrelerinin büyümesini sağladığı ortaya konmuş, Alzheimer hastalığına da iyi geldiği fikri ortaya çıkmıştır.
Taze zerdeçal nasıl tüketilir?
Taze zerdeçalın yapısı ve lezzeti birçok tarif için uygundur. Yemeklere renk ve aroma katan zerdeçalın çayını da yapabilirsiniz. Zerdeçal ile;
- Hamur işlerine renk katabilirsiniz
- Eti marine ederken kullanabilirsiniz
- Çocuklarınızın sebze çorbalarında kullanabilirsiniz
- Lezzetli ve aromalı bir süt hazırlayabilirsiniz
- Hint usulü köri sosu yapabilirsiniz
- Salatalar hazırlayabilirsiniz.
Taze zerdeçal, kabuğu soyulduktan sonra kolaylıkla rendelenebilmekte ve dilimlenebilmektedir. Taze zerdeçal ile nefir bir Zerdeçallı Bademli Pilav hazırlayabilirsiniz.
Zerdeçal mucizesi
- Doğal bir boya olan zerdeçal ile saç boyası, kumaş boyası yapılabilir.
- Ona rengi ve faydaları bakımından “bitkilerin sarı altını” da denir.
- Zeytinyağı, pul biber ve karabiber ile birlikte tüketildiğinde emilimi daha yüksektir.
- Safran yerine kullanılabilir.
- Zerdeçal ve bal karışımı soğuk algınlıklarında boğazı rahatlatır.
- Eski dönemlerde turnusol kağıdı yerine zerdeçal kağıdı kullanılırdı.
- Zerdeçal farklı baharatlar ile karıştırıldığında hamur işlerine lezzet katar. Örneğin;
- zerdeçal, kakule, tarçın ve karanfil gibi.
- Zerdeçal omlet, salata, çorba gibi yemeklere ilave edilebilir.
Taze zerdeçal nasıl soyulur?
Taze zerdeçalın dış kabuğunu soyacak ile soymak yerine çay kaşığı ya da bıçak ile kazıyabilirsiniz. Zerdeçalın koyu turuncu etli kısmının ellerinizi boyamaması için eldiven kullanabilirsiniz.
Taze zerdeçal nasıl muhafaza edilir?
Taze zerdeçalı bir kese kağıdında buzdolabında saklayabilir, böylece küflenmelerin önüne geçebilirsiniz. Zerdeçalı kabuğunu soyduktan sonra bal içinde 1 yıl muhafaza edebilirsiniz. Kök zerdeçalı, serin ve kuru yerde birkaç hafta saklayabilirsiniz. Dilerseniz taze zerdeçalı 9 aya kadar derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Firmamız hakkında bilgi almak için buraya tıklayınız.
Instagram sayfamızı takip etmek için buraya tıklayınız.